Stel dat er een taal bestaat zonder woorden.

Een taal die bijna iedereen woordloos spreekt. Een taal die wij elke dag met elkaar uitwisselen. Een taal die bestaat uit licht. Elke dag worden onze keuzes en gedrag beïnvloed. Wij maken op basis van deze taal beslissingen, zonder dat wij ons daar bewust van zijn. In 2019 heb ik een nieuwe taal geleerd. Een taal leren stond stiekem op mijn wishlist.

Accentje

“Goh, ik vind het zo knap van je dat je zo goed Nederlands kan” zei mijn zoveelste Nederlandse juf  op de middelbare school. Ik heb een verblijfsvergunning en alleen de IJslandse nationaliteit. Je wordt dus al snel op het verkeerde been gezet, maar ik ben geboren en getogen in Amsterdam. Het accentje dat zovelen bij mij menen te horen, hoor ik zelf niet en kan ik al helemaal niet thuisbrengen. Misschien mijn talent voor het platte Amsterdam Noords in combinatie met wat opgepikte familietaalgebreken? Of heeft het verblijf van ruim een halfjaar in New York op jonge leeftijd een aparte twist aan mijn tongval gegeven? Een spraakgebrek misschien?

Mijn taalzwakte

“Oh ja, goed Nederlands?” reageerde ik wat verbaasd en wantrouwig. Mijn taalzwakte was namelijk al duidelijk op de basisschool; dyslectische familieleden en als jongste valt de appel dan niet ver naast de andere appels en niet ver van de boom zelf. Grammatica, hmmm echt niet mijn ding.
“Nou ja” ging de juf verder, “…als tweede taal is Nederlands lang niet makkelijk. Je spreekt het zo goed en helemaal knap hoe je al schrijft.” Ik keek haar aan en checkte haar gezicht. Is het sarcastisch? Is het echt? Is het een grap? “Nee… het is zeker niet makkelijk” zei ik twijfelachtig na een lange stilte. Vanaf dat moment durfde ik niet meer te zeggen op school dat Nederlands mijn eerste en enige taal was.

Het voordeel is dat ik vanaf dat moment gestimuleerd werd, complimentjes en aardige correcties kreeg. Geen rode strepen door mijn schrijven en geen sneren dat ik op de basisschool zat te dromen of de zin ‘Is er iets mis met jou ofzo?’ naar mijn hoofd geslingerd kreeg. Woorden als ‘taalzwak’, ‘NT2 problematiek’ en ‘dyslectisch’ gingen kleven.

Dysorthografie

Na de middelbare school werd ik rijkelijk beplakt met etiketten, waarvan het etiket dysorthografie (een spellingstoornis) mijn grammaticale traagheid wel dekt. Zoveel belemmeringen en beperkingen die ik mijzelf, met een beetje hulp van de omgeving, heb opgelegd zijn zeker van invloed op mijn leven.

Toch een taal geleerd!

‘Keep on dreaming’ gaat het jaren door mij heen wanneer een taalcursus mij lonkt. En nu? Check, gelukt! Een taal geleerd! Nooit gedacht dat het zou gaan om de taal van kleur. De psychologie van kleur. Waarin twee liefdes zich laten combineren: psychologie en kleur. Hoe wonderlijk en hoe bevrijdend!

Het kleurenspectrum van Newton

De regenboog is zo magisch als hij aan de hemel verschijnt. Met behulp van een glazen prisma splitste Isaac Newton in 1616 het witte zonlicht en voilà wat een magie: een regenboog aan kleur! Newton zag de kleuren en koos ervoor om ze in 7 kleuren te verdelen: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Daarmee was het kleurenspectrum van Newton geboren. Zijn spectrum is maar een heel klein deel van het totale elektromagnetische veld. Dat bestaat uit diverse golflengtes of energieën. Zo heb je gammastralen, röntgenstralen, ultraviolet, infrarood, radiogolven en dus ook het voor het menselijke oog zichtbare kleurenspectrum van Newton. Als mens zijn wij in staat om miljoenen kleuren te zien, tenminste wanneer je niet behoort tot de 4,5% van de wereldbevolking die geheel of gedeeltelijk kleurenblind is.

Is een mandarijn oranje?

Een mandarijn is oranje, of toch niet? De schil van de mandarijn zuigt allerlei golflengtes op, alle kleuren behalve oranje, deze wordt juist afgekaatst. Het afgekaatste licht wordt opgevangen in onze ogen, het licht valt door de lens op de staafjes en kegeltjes van het netvlies achter de oogbol. Kegeltjes zijn het gevoeligst voor kleur en met name gevoelig voor langere golflengtes. We zien meer van de warme kleuren zoals de gelen, roden en oranjes dan de koelere kleuren in het spectrum.

Wat gebeurt er wanneer wij kleuren zien?

Nog zoveel interessanter is wat er gebeurt wanneer wij de kleur zien! Want als het teruggekaatste licht de staafjes of kegeltjes raakt, wordt de afgifte van een overdrachtstofje op gang gebracht die een soort van elektrisch appje stuurt via het zenuwstelsel naar de hersenen en de hypothalamus. Samen met de hypofyse zorgt de hypothalamus voor de stofwisseling, het eetgedrag, de vochtbalans, het autonome zenuwstelsel, de functies voor slaap, seks en voortplanting.

Kleur doet dus wat met je en zoveel meer dan waar ik mij ooit bewust van was. Verschillende golflengtes licht, en daarmee verschillende kleuren, roepen verschillende emoties op en daarmee verschillend gedrag. Verander de kleur en je verandert mee.

Kleur! 

Kijk naar jezelf, kijk om je heen.

  • Welke kleur heb je aan?
  • Welke kleur eet je?
  • Welke kleur heeft je huis?
  • Wat zijn jouw lievelingskleuren?
  • En welke vind je afzichtelijk en niet zo fijn? Oh zo spannend!
  • Welke kleur ben je vergeten?
  • Is er een kleur met je aan het flirten? Aan het smeken om aandacht?
  • Is er een kleurtje blijven plakken nadat het al lang geen mode is?
  • Hangt je kast vol met ongedragen kleurtjes?
  • Is er een kleur die je verbergt?
  • Is er een kleur wakker gekust?
  • Hoe makkelijk vind jij het om kleur te bekennen?
  • Verschiet je wel eens van kleur?
  • Kleur je graag buiten de lijntjes?
  • Staat het schaamrood wel eens op de kaken?
  • Schijt je ook wel eens zeven kleuren bagger?
  • Zie je wel eens groen van jaloezie?
  • Of vertoef jij liever op een roze wolk?

Vertel!

Wat heeft kleur jou te vertellen? Wat doet kleur met jou? Ik ben zo nieuwsgierig… En weet je, dat is nou weer heel geel. Zoals laatst mijn muur geel is geworden in huis en ik plotseling geel aan mijn voeten zie bungelen. Of de oranje jurk die aan mij is geplakt, het avontuurlijke oranje eist aandacht. Hoe heeft dat kunnen gebeuren en wat heeft dat voor gevolgen? Ik weet het inmiddels. Verander de kleur en verander mee! De taal die mijn leven veranderde in alle opzichten.

Wist jij dat over kleur?

De kracht van kleur, niets zweverigs, wel heel magisch en effectief. Ben jij toe aan verandering? Wil je meer weten over jouw kleurkeuze? Meld je aan voor mijn nieuwe dienst: Catch your colourstory, waarin wij in een 2 uur durende sessie tot de kern komen van waar jij staat, waar je krachten en uitdagingen liggen. Stuur een bericht naar Katrin@droomdurfdoe.nl of kijk op de website voor meer informatie. De eerste 10 personen die hun favoriete kleur naar mij mailen (de kleur die jouw hele leven al met je meereist), ontvangen een verslag over wat deze kleur je te vertellen heeft.

Bronnen:
– K. Haller, Het kleine boek over kleur, 2019
– K. St. Clair, Het geheime leven van kleuren, 2018 elfde druk
www.hersenstichting.nl

 

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het nieuwe blog per email ontvangen?

Meld je met behulp van het formulier aan en wij informeren je als een nieuw blog op Kracht van Kleur is verschenen of als er iets anders is dat voor jou relevant kan zijn.

Met je aanmelding ga je akkoord met ons privacybeleid. Je kunt je altijd weer afmelden via de afmeldlink in de mail.

Dank voor je aanmelding! Leuk om je als lezer te kunnen verwelkomen.

Hartelijke groet,
Katrín

Lees ook....

Lila, lavendel, violet en de Kleurencursus

Lila, lavendel, violet en de Kleurencursus

Lila, lavendel, violet zijn kleuren die voor mij bij vlagen lastig te grijpen zijn. Het zijn kleuren die volgens de Colour Comfort methode qua betekenis samenvallen. Soms liggen deze kleuren op het puntje van mijn tong en denk ik voorbarig: ‘Yes, ik heb je.’ Lichtelijk zenuwachtig werd ik van het ongrijpbare van deze kleuren en stiekem zelfs een beetje gefrustreerd. Dat was toch niet de bedoeling van de kleurencursus?

Lees meer
Naar Bali om de taal van kleur te leren

Naar Bali om de taal van kleur te leren

In 2019 heb ik een wonderlijke kleurenreis gemaakt. Een ervaring full colour met beide voeten op de grond.
Vrijheid en lef is wat Bali mij bracht. Vooral omdat ik ondanks allerlei hobbels toch de durf had om eens gek te doen. Zonder dat ik kon overzien hoe maanden verder mijn leven eruit zou zien, zo veel onzekerheden, om nog maar te zwijgen over het onbekende Bali.
Een enorme sprong in het diepe, doodeng, hoewel het ondiepe een stuk pijnlijker schijnt te zijn. Ik ben, of eigenlijk was, sowieso niet zo de persoon om een bommetje te maken, diep of ondiep… ‘Better safe than sorry’ was mijn credo of zoiets. Hoewel?!? Het leren van de taal van kleur is een wonderlijk avontuur, zowel van binnen als buiten!

Lees meer
Kleur: een bijzonder middel voor persoonlijke groei en ontwikkeling

Kleur: een bijzonder middel voor persoonlijke groei en ontwikkeling

Dat licht iets met je doet, weten we eigenlijk wel. Zonlicht zorgt voor groei en bloei en voor de aanmaak van vitamine D. De meeste mensen krijgen een energieboost van zonlicht en voelen zich lichter of vrolijker. Weinig mensen weten dat kleur licht is en elke kleur een bepaalde golflengte, een trilling heeft die een wisselwerking met ons lijf heeft.
Kleur heeft invloed op onze fysieke, emotionele en psychische gesteldheid. Ons lichaam weet het wel, want onbewust kiezen wij juist die kleuren die wij nodig hebben. De kleur die ons stimuleert, activeert, kalmeert of waar wij ons juist veilig bij voelen. Mooi is dat. Nog mooier is het wanneer je deze processen bewust kan inzetten, door je kennis over kleur te vergroten en daarmee jouw doelen, dromen en verlangens kan activeren en verwezenlijken.

Lees meer
Het zwart houdt haar tegen…

Het zwart houdt haar tegen…

Ze wil sprankelen en genieten, maar iets houdt haar tegen. Ze bedekt haar sprankel. Dat kan je zien door de kleur die ze draagt. Magenta, de kleur van buiten de lijntjes kleuren, lekker gek doen en niet bang zijn om op te vallen. De kleur gaat ook over geven om de ander, super mooi. Maar wel oppassen dat je jezelf als het ware niet iets te veel weggeeft. Dat zwarte vestje zet een klein muurtje tussen haar en de ander. Het beschermt haar, maar tempert ook haar magenta en houdt haar tegen om zichzelf volledig te laten zien. ‘Kijk mij eens shinen’ lukt nou eenmaal minder wanneer je je omhult met zwart.

Lees meer
Contactgeld in de haven van Dénia

Contactgeld in de haven van Dénia

Ze is klein van stuk, wanneer ik zit kan ik recht in haar ogen kijken. Van tafel naar tafel schuifelt ze licht voorovergebogen over het terras in de haven van Dénia. Ze ziet er zacht en vriendelijk uit. Haar hoofd bedekt met grijze luchtige krullen waar je dwars door heen kan kijken. Hoe oud zou ze zijn? Zeker 80 als ze niet al ouder is. Ze schuifelt van tafeltje naar tafeltje, blijft even staan, aan haar ogen en wangen zie je dat ze zachtjes glimlacht terwijl ze bijna onzichtbaar zo voorzichtig haar zachte hand uitstrekt.

Lees meer
De kleur blauw en de Kleurencursus

De kleur blauw en de Kleurencursus

‘Wat zegt de kleur blauw?’ vraagt een jongedame mij nieuwsgierig terwijl ze voor mij springt op het verjaardagsfeest van mijn zoon. Ik lach want zoals met elke kleur kan je alle kanten op en ook weer niet, zo heeft elke kleur unieke eigenschappen en kwaliteiten en hebben zij een positieve en een negatieve kant. Ogen vol verwachting kijken mij aan.

Lees meer
Het zaadje voor de online Kleurkaartleggingen op Kracht van Kleur

Het zaadje voor de online Kleurkaartleggingen op Kracht van Kleur

Online Kleurkaartleggingen – de Kracht van Kleur. Het is 17 april 2019. Samen met Anne-Lies en Esther zit ik aan een grote tafel in een allerliefst geel huisje op Bali. Het is 12.30. Ik voel mij ellendig en gestrest.
Ik had toen nooit kunnen bedenken dat deze dag mijn toekomst zou veranderen. Het is de dag dat het allereerste zaadje voor de online kleurkaartleggingen wordt geplant. Ik neem je even mee naar die bijzondere dag…

Lees meer
Een sociale strontvlieg op Bali

Een sociale strontvlieg op Bali

Het is 6 uur in de ochtend. Ik sta op het dak van het hotel op Bali wanneer Jack de stilte verbreekt. “Where are you going so early in the morning?” De Australische man kan duidelijk zijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen. Hij ziet mij elke ochtend vertrekken. Een aantal dagen geleden heeft hij mij getipt over deze plek. Boven op het dak kan je rondom half zes in alle stilte de hemel zien verkleuren bij het opkomen van de zon.

Lees meer
Er lopen verhalen los in de stad

Er lopen verhalen los in de stad

Ik laat mijzelf uit over de Ceintuurbaan richting het Vondelpark. Het is een regenachtige dag. Mijn blik is gericht op de natte tegels in de verte.
Een vrouw stapt de hoek om. Gele gympen steken af tegen de grijze natte tegels. Een kleurvolle verschijning loopt mij tegemoet.
Er is duidelijk iets gaande bij haar en het maakt mij nieuwsgierig.

Lees meer

Contact

Kracht van Kleur is een product van Droom Durf Doe.

Droom Durf Doe
KvK -  7708214
BTW id - NL003100520883

www.droomdurfdoe.nl

info@droomdurfdoe.nl

Missie

Het is de missie van Droom Durf Doe om een positieve verandering in de wereld teweeg te brengen. Wij geloven dat het stimuleren van persoonlijke groei de meest effectieve manier is om een mooie en compassievolle wereld voor iedereen te creëren.

Droom Durf Doe stimuleert jou om de beweging in gang te zetten van dromen over, naar het dromen durven doen. Het gehoor geven aan jouw dromen, ook in minder goede tijden. Durf de piloot van jouw eigen leven te zijn!

Lees onze volledige missie hier.

Colour Comfort methode

Deze website is gebaseerd op de Colour Comfort Methode. Onze dank gaat uit naar Thelma van der Werff voor het ontwikkelen van deze magische methode en voor haar inspiratie. Tevens danken wij Anne-Lies Small, zij van BLOEI! voor haar kennis, inspiratie en steun.

Kleurenbloem Kracht van Kleur - uit deze kleurenbloem kies je de kleuren voor de online kleurkaartlegging waarmee je werkt oon persoonlijke groei en ontwikkeling op basis van de kleurenpsychologie.

Ontvang informatie en onze blogs

Meld je aan en ontvang regelmatig het nieuwe blog en informatie over Kracht van Kleur.

Dank voor je aanmelding! Binnenkort ontvang je ons nieuwe blog op het aangegeven e-mailadres.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel deze pagina!

Interessante pagina of blog? Deel dan op jouw account!